‘Emmen kan zich profileren als hotspot voor industriële kunststof- ontwikkelingen’

Emmtec is vermaard om zijn uitgekiende kunststoffen en garens. De wereldwijde industrie gebruikt ze. Maar de hightech-wereld winkelt ook graag op het industrieterrein in Emmen. Vanwege de grondstoffen voor 3D-printen bijvoorbeeld, maar ook voor de unieke vindingen met bioplastics.
Het is een typisch voorbeeld van hoe startups kunnen ontstaan. Doorstarts, afscheidingen, spin-offs, een succesformule en dan een overname. Innofil3D. Daar gaat het over. De producent van filamenten (draden) voor 3D-printers is tegenwoordig onderdeel van BASF 3D Printing Solutions. Het Duitse megaconcern kocht de startup in Emmen een jaar geleden.
Dat is niet voor niets. 3D-printen zit in een lift die nog lang niet afremt. En Innofil3D is daarin een belangrijke speler. Zeker in Europa. ,,De overname is voor ons ideaal’’, zegt directeur Jeroen Wiggers. ,,We konden erdoor investeren in twee nieuwe productielijnen die onze ongekende mogelijkheden bieden. We kunnen andere stoffen door onze filamenten mengen. Glas bijvoorbeeld, maar ook metaal. Daarmee kunnen veel meer producten worden geprint door onze klanten.’’

Tekst Jean-Paul Taffijn

klik hier voor artikel bijlage Dagblad van het Noorden