De Groot Installatiegroep in Emmen heeft de Taalheldenprijs Drenthe ontvangen in de categorie ’Bruggenbouwer’. Een prijs waar de landelijk werkende installatiegroep, met de basis in Emmen, onwijs trots op is. Ze ontvangt de prijs voor de manier waarop binnen het concern laaggeletterdheid bij medewerkers wordt gesignaleerd en aangepakt en onderdeel is geworden van het personeelsbeleid. De prijs werd uitgereikt door de Stichting Lezen en Schrijven, in het kader van de week van de alfabetisering.

De jury van de Taalheldenprijs constateert in haar rapport: “De Groot Installatiegroep zet zich op menselijke wijze in om de basisvaardigheden te verbeteren. Verder is er veel aandacht voor dit onderwerp binnen het bedrijf.”
De eerste aanzet om mee te doen aan een project rond laaggeletterdheid kwam voor de installatiegroep nog maar een jaar geleden van de vereniging voor parkmanagement, VPB-Emmen, die het bedrijf vroeg om ruimte beschikbaar te stellen voor een bijeenkomst rond laaggeletterdheid.

De bijeenkomst inspireerde de personeelsafdeling om dieper in het thema te duiken en binnen het bedrijf in de vestigingen Emmen, Hoogeveen en Groningen een proeftraject te starten. Onderdeel hiervan was de Taalmeter en een enquête. Hieraan worden dan vervolgacties gekoppeld om medewerkers te helpen met basisvaardigheden.
De Taalmeter is nu al een vast onderdeel bij het introductietraject voor nieuwe medewerkers, om ze waar nodig via bijvoorbeeld het Taalpunt, of Incompany cursussen te ondersteunen bij het vergroten van hun basisvaardigheden. Goede basisvaardigheden zijn nodig vanwege de steeds verdergaande digitalisering in de installatiebranche en de steeds wijzigende werkprocessen.

De manier waarop binnen De Groot Installatiegroep laaggeletterdheid wordt aangepakt, is landelijk tot een voorbeeld geworden binnen de installatiebranche. Brancheorganisatie Techniek Nederland rolt het met steun van mensen van De Groot Installatiegroep landelijk verder uit. Onder andere via workshops.